بخشی از متن پاورپوینت حضرت الياس پيغمبر :
حضرت الیاس
یکی از پیامبران مرسل, حضرت الیاس است که نام مبارکش در قرآن در دو مورد آمده است, در یک جا به عنوان انسانی شایسته در ردیف زکریا و عیسی و یحیی ـ علیهم السلام ـ ذکر شده و در جاهای دیگر به عنوان پیامبر مرسل یاد شده است .
فهرست مندرجات
1 - معرفی اجمالی حضرت الیاس2 - حضرت الیاس در قرآن
3 - شیوه دعوت الیاس
4 - ایمان آورندگان
5 - راز گریه جانسوز الیاس
6 - سرانجام حضرت الیاس
7 - الیاس در قرآن
7.1 - اسوهپذیری از الیاس
7.2 - ایمان الیاس
7.3 - پاداش
7.4 - پیروان
7.5 - تکذیب الیاس
7.6 - تنزیه
7.7 - دعوت
7.8 - رسالت
8 - عناوین مرتبط
9 - پانویس
10 - منبع
معرفی اجمالی حضرت الیاس
الیاس از پیامبران بنی اسرائیل و از نوادههای هارون ـ علیه السلام ـ
[1] . به این ترتیب: (الیاس بن یاسین بن فنحاص بن عیزار بن هارون) .
برادر موسی ـ علیه السلام ـ است, و از امام صادق ـ علیه السلام ـ نقل شده که الیاس از پیامبران عابد بنی اسرائیل بود.[2] کلینی, محمد بن یعقوب, الکافی, ج1, ص227.
حضرت الیاس در قرآن
در آیه 130 سوره صافات میخوانیم: (سَلامٌ عَلی إِلْیاسِینَ؛ سلام بر اِلْیاسین)
سپس در آیه 132 میفرماید: (إِنَّهُ کانَ مِنْ عِبادِنَا الْمُؤْمِنِینَ؛ او از بندگان مؤمن ما است.) این آیه بیانگر آن است که منظور آل یاسین نیست, بلکه اِلیاسین است.
کلمه الیاسین همان الیاس است که یا و نون بر آن افزوده شده است, و نیز احتمال دارد نظر به این که پدرش یاسین نام داشت, او را الیاسین خواندند.
شیوه دعوت الیاس
حضرت الیاس ـ علیه السلام ـ از طرف خدا مأمور هدایت بت پرستان شد, که به قول بعضی, آنها در بَعْلُبک (که اکنون در کشور لبنان قرار گرفته) بودند. الیاس ـ علیه السلام ـ آنها را به تقوا و پاکسازی دعوت کرد. و از بت پرستی و پرستش بت بَعْلُ (که بت بزرگ آنها بود) برحذر داشت, و قوم بت پرست را به خاطر پرستش بت, سخت نکوهش نمود.
ایمان آورندگان
تبلیغات الیاس ـ علیه السلام ـ باعث شد که عدهای از بندگان خالص خدا, به او ایمان آوردند, و برخلاف مسلک جامعه, سنّت شکنی نموده, و باطل را رها کرده و به حق پیوستند. با این که چنین کاری در شرایط سخت آن عصر, بسیار دشوار بود, ولی آنها سنت باطل تقلید کورکورانه و جمله بیاساس (خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو) را رها کرده, و دعوت به حق الیاس ـ علیه السلام ـ را باور کردند و جز یاران او شدند.
[3] سوره صافات/سوره37, آیه128
راز گریه جانسوز الیاس
مطابق بعضی از روایات, الیاس ـ علیه السلام ـ از زندگان است و همانند خضر ـ علیه السلام ـ زنده میباشد, و خداوند این زندگی ابدی را به خاطر عشق و علاقهاش به مناجات با خدا به او داده است,
در این راستا به روایت زیر توجه کنید:
روزی عزرائیل نزد الیاس آمد تا روحش را قبض کند.
الیاس به گریه افتاد.عزرائیل گفت: (آیا گریه میکنی, با این که به سوی پروردگارت باز میگردی؟)
الیاس گفت: (گریهام برای مرگ نیست, بلکه برای فراق از شبهای (طولانی) زمستان و روزهای (گرم و طولانی) تابستان است که دوستان خدا این شبها را به عبادت میگذرانند, و در این روزها روزه میگیرند. و در خدمت خدا هستند و از مناجات با محبوبشان, خدا لذّت میبرند, ولی من میخواهم از صف آنها جدا گردم و اسیر خاک شوم.
خداوند به الیاس چنین وحی کرد: (تو را به خاطر آن که علاقه به مناجات داری و میخواهی در خدمت مردم باشی. تا روز قیامت مهلت دادم, تا زندگی را ادامه دهی, و از صف اولیای خدا جدا نگردی, و با آنها به مناجات و راز و نیاز, مأنوس باشی.
[4] کاشانی, عباس, المخازن, ج 1, ص 286.
سرانجام حضرت الیاس
الیاس ـ علیه السلام ـ پس از نابودی طاغوتیان زمانش, وصیتهای خود را به وصی خود (اَلْیسَع) نمود و سپس به سوی آسمان عروج کرد, و لباس نبوّت را از طرف خدا به اَلْیسَع ـ علیه السلام ـ پوشانید. اَلْیسَع به هدایت بنی اسرائیل پرداخت. بنی اسرائیل از او اطاعت کرده و احترام شایانی به او نمودند.
[5] مجلسی, محمدباقر, بحارالانوار, ج 13, ص396
در بعضی از تفاسیر چهار قول در مورد ایشان آمده است:(الیاس همان خضر است؛بعضی دیگر معتقدند, الیاس از دوستان خضر است, و هر دو زندهاند. با این تفاوت که الیاس مأموریتی در خشکی دارد؛ ولی خضر در جزائر و دریاها, بعضی دیگر مأموریت الیاس را در بیابانها و مأموریت خضر را در کوهها میداند و برای هر دو عمر جاودان قائلند,)
[6] مکارم شیرازی, ناصر, تفسیر نمونه, ج 19, ص143-144.
الیاس در قرآن
الیاس علیهالسّلام از پیامبران الهی است که نام او دو بار و به یک احتمال سه بار در قرآن آمده است. در مورد مشخصات او میان مفسران و اهل حدیث اختلافات زیادی است.
اسوهپذیری از الیاس
اقتدا به هدایت الیاس علیهالسّلام, از جمله وظایف پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم بود.
(وزکریا ویحیی وعیسی والیاس...)؛ و (همچنین) زکریّا و یحیی و عیسی و الیاس را؛ همه از صالحان بودند.
[7] انعام/سوره6, آیه85.
(اولـئک الذین هدی الله فبهدلـهم اقتده...)؛ آنها کسانی هستند که خداوند هدایتشان کرده؛ پس به هدایت آنان اقتدا کن! (و) بگو: (در برابر این (رسالت و تبلیغ), پاداشی از شما نمیطلبم! این (رسالت), چیزی جز یک یادآوری برای جهانیان نیست! (این وظیفه من است))[8] انعام/سوره6, آیه90.
(منظور از (هدایتی) که مورد اقتدای پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلّم است, براساس احتمالی, توحید و تبلیغ رسالت و طبق احتمالی دیگر, صبر و استقامت در برابر مشکلات است).[9] طبرسی, فضل بن حسن, مجمع البیان, ج4, ص105.
ایمان الیاس
الیاس علیهالسّلام , از بندگان مؤمن خداوند بود.
(و ان الیاس..)؛ و الیاس از رسولان (ما) بود!
[10] صافات/سوره37, آیه123.
(انه من عبادنا المؤمنین)؛ او از بندگان مؤمن ما است![11] صافات/سوره37, آیه132.
ستایش خدا از الیاس علیهالسّلام به خاطر ایمان و عبودیت او بود.
(سلـم علی ال یاسین)؛ سلام بر الیاسین!
[12] صافات/سوره37, آیه130.
انه من عبادنا المؤمنین.[13] صافات/سوره37, آیه132.
(از سیاق آیات 123, 130 و 132 سوره صافات به دست میآید که ال یاسین علیهالسّلام همان الیاس علیهالسّلام است و مفسران نیز گفتهاند که ال یاسین علیهالسّلام لغتی دیگر از الیاس علیهالسّلام است؛ مانند میکال و میکائیل و نیز احتمال دادهاند که جمع باشد. توضیح این که الیاس به یای نسبت اضافه, سپس جمع بسته (الیاسیین) و برای تخفیف, یک (یای) آن حذف شده است. در این احتمال, منظور از آن, پیروان الیاس علیهالسّلام هستند.[14] طبرسی, فضل بن حسن, مجمع البیان, ج8, ص328.
[15] آلوسی, شهاب الدین, روح المعانی, ج12, ص135.
برداشت براساس احتمال اول میباشد).پاداش
بقای نام نیک و وجاهت الیاس علیهالسّلام در تاریخ , جزای نیکوکاری وی بود.
و ان الیاس لمن المرسلین
[16] صافات/سوره37, آیه123.
(وترکنا علیه فی الاخری